VO2max

VO2 max, of maximale zuurstofopname, is een maat voor de maximale hoeveelheid zuurstof die een individu kan gebruiken tijdens intensieve of maximale inspanning. Het wordt gemeten in milliliters zuurstof gebruikt in één minuut per kilogram lichaamsgewicht (ml/kg/min). VO2 max wordt algemeen erkend als de gouden standaard voor het meten van cardiovasculaire fitheid en aerobe uithoudingsvermogen. Deze maatstaf helpt bij het bepalen van het vermogen van een atleet om langdurige inspanningen te leveren en wordt gebruikt als een indicator van hun aerobe fysieke fitheid. Verschillende factoren kunnen de VO2 max beïnvloeden, waaronder genetica, training, leeftijd, geslacht en hoogte. Over het algemeen worden hogere VO2 max-waarden geassocieerd met een betere aerobe conditie en gezondheid.

Lees meer »

Polarized trainen

Een gepolariseerd model is een model waarbij ~75% van de trainingen wordt gedaan op een 'lage' intensiteit, ~5% op een 'gemiddelde' intensiteit en ~20% op een 'hoge' intensiteit (vaak wordt dit vereenvoudigd als 80% laag, 20% hoog).

Lees meer »

Lactaatdrempel

De lactaatdrempel, wat het maximale vermogen is dat je kunt volhouden terwijl je metabolische processen, waaronder de productie van lactaat, op peil blijven. In relatie tot je aerobe capaciteit of VO2max is de lactaatdrempel waarschijnlijk de grootste prestatiebepalende factor voor veel fietsers.

Lees meer »

Kracht naast de fiets

Krachttraining is een belangrijk onderdeel van de totale trainingsroutine. Het heeft verschillende voordelen die zowel de prestaties op de fiets als de algemene gezondheid en het welzijn kunnen verbeteren.

Lees meer »

Sprinten en hoog vermogen

Om je sprintvermogen op de koersfiets te verbeteren, kun je je richten op specifieke trainingen en technieken. Hier zijn enkele praktische tips om je sprinten te trainen.

Lees meer »

Trainingsgevoel (RPE)

RPE, ofwel 'Rate of Perceived Exertion', is een maatstaf die gebruikt wordt om de intensiteit van een training of oefening te meten, gebaseerd op hoe zwaar een persoon het vindt. Het is een subjectieve maatstaf die individuen in staat stelt om hun inspanningsniveau tijdens het sporten, waaronder fietsen, in te schatten.

Lees meer »

Zone 2 - Uithouding

Zone 2 training is een belangrijk onderdeel van het trainingsregime van wielrenners en verwijst naar een intensiteitsniveau waarbij atleten op een matige, gecontroleerde intensiteit werken, meestal tussen 60% en 75% van hun maximale hartslag. Deze trainingszone wordt vaak gebruikt voor langdurige trainingssessies en heeft verschillende voordelen.

Lees meer »

Recovery

Rust en herstel zijn cruciale componenten van een trainingsschema voor wielrenners. Deze aspecten zijn net zo belangrijk als de training zelf, omdat ze het lichaam de kans geven zich aan te passen aan de stress van de training en sterker terug te komen. Hier zijn enkele redenen waarom rust en herstel essentieel zijn.

Lees meer »